NYITÓOLDAL     LAPSZÁMOK     RÓLUNK     HIRDETÉS     TUDÓSÍTÁSOK     SZAKNÉVSOR  
Hírek Elérhetőség
Főoldal / Lapszámok / Tudósítások
A Wood-Mizer a LIGNA 2017 vásáron 2017-06-14
A LIGNA 2017 vásáron sok új faipari termék debütált szerte a világból, és a rendezvény nagyon fontos volt Wood-Mizer számára, nagy várakozásokat fűztünk hozzá és nem csalódtunk - az elmúlt 10 év legjobb LIGNA élményében volt része a Wood-Mizernek.
A LIGNA 2017 vásáron a Wood-Mizer több új terméket mutatott be, többek között a TITAN szélessávú fűrészgép családot, a népszerű WB2000 fűrészgép egy új változatát, valamint az új sorozatú, dupla sínes LX fűrészgépet professzionális felhasználásra, ezenkívül egy tűzifa feldolgozót és egy raklap bontót. Ezek az új termékek a hagyományosan bemutatott helyhez kötött és mobil fűrészgépek mellett kerültek kiállításra, egy többfejes HR700
hosszantvágó fűrésszel együtt, amely végtelenített bevágás visszahordó rendszerrel lett felszerelve.
Bemutattuk továbbá a Wood-Mizer szalag és szalag karbantartási eszközeinek hatalmas választékát valamint az olyan új szalag technológiákat, mint az ORTEX fűrészpor eltávolító szalag, melyet a HR700-as hosszantvágó fűrészen és az új LX450 fűrészgépen mutattunk be.
A Wood-Mizer TOOLS - körfűrészlapok, keretes körfűrészek, gyalukések, szélessávú fűrészlapok és még több minden - eredetileg a LIGNA 2015 vásáron debütált, de két év növekedés után, a TOOLS márka még erősebb jelenlétet kapott, és még nagyobb kiállítási felületet.
A Wood-Mizer standjánál átlagosan 25 fős személyzet volt, akik legalább 7 nyelven beszéltek, annak érdekében, hogy kommunikálni tudjanak a különféle nemzetközi látogatókkal. Az új és népszerű termékek változatossága miatt a standunkat nagy számban látogatták meg egész héten. Ukrajnából, Iránból, Chiléből, Franciaországból, Lettországból, Dél-Afrikából, Mexikóból, Mianmarból és más országokban kifejezetten azért jöttek látogatók, hogy megtekintsék a Wood-Mizer standját, és tájékozódjanak az újdonságokról. A Wood-Mizer személyzete egyetért abban, hogy évek óta ez volt a legsikeresebb kiállítás a látogatók minőségét és mennyiségét tekintve.


A Wood-Mizer elnök-vezérigazgatója Richard Vivers is jelen volt a LIGNA 2017 kiállításon és az észrevételei bepillantást adnak a cég új termékeibe és jövőképébe -
„Emlékezetem óta mindig jelen vagyunk a LIGNA kiállításon. És ebben az évben számos új terméket mutatnunk be a LIGNA-n. Az elmúlt években keményen dolgozunk az új termékeink kifejlesztésén és a kínálatunk bővítésén. A legnagyobb változás (és ezt szó szerint értem), amit a látogatók tapasztalhatnak a LIGNA 2017 vásáron az a TITAN termékcsalád, amelyet ebben az évben vezetünk be - ezek ipari felhasználásra szánt gépek, amelyekben vannak szélessávú fűrészgépek és körfűrészlappal szerelt sorozatvágók és szélezők is.
„A TITAN fűrészipari termékcsalád kiadásával elsősorban a már működő fűrészüzemeket célozzuk meg, valamint kielégítjük a meglévő ügyfeleink szükségleteit, akik velünk együtt növelték az üzletüket. Sokan közülük szeretnék jelentősen megnövelni az általuk feldolgozott faanyag mennyiségét.
„A Wood-Mizer az elmúlt 5 vagy tíz évhez viszonyítva sokat fejlődött a termékkínálatában és a termékek földrajzi elosztásában. Változatlan maradt azonban az üzlethez való hozzáállásunk, és az a kultúra, amit igyekszünk a szervezetünkben fenntartani”.
Wood-Mizer Hungary Kft.
H-2921 Komárom
Szőnyi út 67.
Tel.: +36-34/346-255
Mobil: +36 20 915 9463
woodmizer@woodmizer.hu
http://www.woodmizer.hu
>>> tovább >>>
Védekezzen a szú ellen 2017-05-21
Összetevők:
emberi egészségre ártalmatlan növényi kivonatok és olajok

Szú írtás környezetbarát módon

A faszerkezeteket nem csak az idő foga károsítja. Kárt tesznek bennük a rovarok, bogarak és a különböző farontó gombák is. Akik antik bútorokat restaurálnak, vagy kereskednek velük, illetve gyűjtik őket, pontosan tudják, hogy a szúfélék milyen kárt okzozhatnak a nagy értékű fából készült munkadarabokban. A német Jobeck cég ősi recepturák, évszázados tapasztalatok és a legújabb tudományos ismeretek felhasználásával aktív fejlesztette ki faanyagvédő szereit. E termékekben kizárólag természetes hatóanyagok gondoskodnak a károsítók elleni védelemről és a faanyag tartós konzerválásáról. Hatóanyagaik, amelyeknek összetételét a Német Szabadalmi Hivatalnál is levédették, különböző fenyőtűkből, tömjénből, szegfűből, télizöldből és más – távoli kontinensekről beszerzett – növényekből kivont éterikus olajokból állnak. Maga a természet biztosítja az alapanyagot a fának a szu, a különféle farontó rovarok és gombák elleni védeleméhez. A Jobeck aktív védelem ideális megoldást biztosít a fa természetes és tartós megőrzéséhez. A speciális impregnálószer hatóanyagainak és összetétele révén azonnal és mélyen beszívódik a fába. Alkotóelemei aktívan működnek, és tartósan megsemmisítik a faanyagban már benn lévő rovarkárosítókat, ugyanakkor hosszan tartó védelmet is biztosítanak. Az éterikus olajak víztaszítóak és védelmet nyújtanak az új károsítással szemben. A faanyagvédő szer nem tartalmaz a szervezetre káros, mérgező összetevőket, s kültérben is hatékony védelmet biztosít.
Használjon környezetbarát, egészségre ártalmatlan védőszert farontó bogarak és SZÚ ellen!
Magyarországi képviselet:
Jobeck Kereskedelmi Kft.
1121 Budapest, Hunyad lejtő 10.
Hívjon minket, s minden információt megkap a következő telefonszámon:
Tel.: 30/9 44-88-20
Fax: 1/274-4083
e-mail: jobeck@jobeck.hu
>>> tovább >>>
Vizion 2020: impozás fejlesztések az osztrák Neuhofer Holz cégnél 2017-05-20
Hűen a cég mottójához, a Zell am Moosban székelő, speciális profilléceket gyártó osztrák Neuhofer Holz ismét nagyszabású fejlesztéseket hajt végre. E program keretében október végére készült el az a 2.250 m2-es raktárépület, amely a vevők gyorsabb, komfortosabb kiszolgálását teszi lehetővé.
Ezzel a lépéssel a Vision 2020 célkitűzéseihez is közelebb kerültek. 2020-ra ugyanis azt tervezik, hogy a raktárkapacitást és a gyártó csarnokok összes területét 56.000 m2-re növelik, s egy új korszerűbb bemutatótérrel rendelkező irdakomplexumot is építenek.
A társaság jelenleg a vevőkör kifogástalan kiszolgálását a Zell am Moos-t telephelyen 15.500 m2 raktárterülettel, s közel tízezer m2 rakodólap tárolására alkalmas térrel biztosítják. "Mindez azonban csak a jelen, magyarázza Franz Neeuhofer, a cég ügyvezetője. Az innovatív gondolkodás, a minőségi szemlélet és a partnereink érdeke azonban megköveteli, hogy folyamatosan előrelépjünk, fejlesszünk. Ez indokolja, hogy 2020-ra cégünk által használt terület 146.000 m2-re növekedjen."
>>> tovább >>>
A Wood-Mizer a LIGNA 2017 kiállításon két új fűrészgép sorozatot és egy új, fűrészport eltávolító szalagot mutat be 2017-04-20
LIGNA 2017 kiállításon a Wood-Mizer egy új, nagy volumenű fűrészgépet mutat be - melynek neve Wood-Mizer TITAN - valamint egy új professzionális fűrészgépet, az LX sorozatot.
A Wood-Mizer kültéri standját meglátogató személyek megtekinthetik az új nagy teljesítményű fűrészgépet, valamint a már jól ismert Wood-Mizer fűrészgépeket.
A cég új termékcsaládokkal bővíti a gyártástechnológiáját, és a Wood-Mizer TITAN óriási előrelépést jelent a nagy mennyiségű fafeldolgozásban: A TITAN gépek műszakonként akár több mint 150 köbméter kerek fűrészárut tudnak előállítani. A nagy teherbírású konstrukció célja a maximális állóképesség és az állandó, nagy mennyiségű termelés.
A LIGNA 2017 kiállításon a Wood-Mizer több TITAN gépet is be fog mutatni - a WB2000 szélessávú fűrészgépet, a széles szalaggal szerelt dupla függőleges fűrészt, és egy nagy teljesítményű TITAN Sorozatvágót valamint a TITAN Szélezőt. A TITAN gépek kék színben kaphatók, hogy könnyen meg lehessen különböztetni őket a jól ismert Wood-Mizer keskeny sávú fűrészgépektől.
Ugyancsak újdonság lesz az LX sorozat, amely alternatív funkciókat és a kapacitást biztosít a hagyományos Wood-Mizer LT sorozatú fűrészgépekhez viszonyítva. Az LX sorozatú fűrészgépek olyan kialakítással lesznek elérhetők (mint például az új xFRAME), amelyet a Wood-Mizer korábban még nem forgalmazott.
A Wood-Mizer TOOLS - körfűrészlapok, keretes fűrészlapok, gyalukések, szélessávú szalagok stb. széles skálája - kiterjesztett formában kerül bemutatásra a LIGNA 2017 kiállításon. A TOOLS termékek eladása megháromszorozódott 2016-ban és Wood-Mizer úgy gondolja, hogy ez a tendencia tovább folytatódik.
Az előbbieken kívül a LIGNA 2017 kiállításon bemutatjuk még a HR700 nagy kapacitású moduláris hosszantvágó fűrészt (400 mm-es négyszögletes rönkök fűrészelésére képes) végtelenített visszahordó rendszerrel, továbbá a jól ismert LT család több darabját, szalag karbantartó berendezéseket mind a széles mind a keskeny szalagokhoz, valamint a Wood-Mizer keskeny szalagok mindegyikét.
Az új Vortex fűrészpor eltávolító szalagprofil a szalag technológia új fejezetét jelenti. Ez a forradalmian új profil gyakorlatilag az összes fűrészport eltávolítja a fűrészáru felszínéről. Ez nagyon értékes a raklapgyártók részére, akiknek gyakran a szárítás előtt egy külön folyamattal kell eltávolítaniuk a fűrészport. A Vortex szalagot az USA-ban fejlesztettük ki, és az ottani piac nagyon jól fogadta. A kezdeti vizsgálatok Európában, Afrikában és Ázsiában is jelentős érdeklődést mutattak és az ügyfelek érdeklődnek az új szalag profil iránt.
Jöjjen el a Wood-Mizer standjához a LIGNA kiállításon és tekintse meg a fűrészelés jövőjét!


Wood-Mizer Hungary Kft.
H-2921 Komárom
Szőnyi út 67.
Tel.: +36-34/346-255
Mobil: +36 20 915 9463
woodmizer@woodmizer.hu
http://www.woodmizer.hu
>>> tovább >>>
A Wood-Mizer a LIGNA 2017 kiállításon két új fűrészgép sorozatot és egy új, fűrészport eltávolító szalagot mutat be 2017-04-06
A LIGNA 2017 kiállításon a Wood-Mizer egy új, nagy volumenű fűrészgépet mutat be - melynek neve Wood-Mizer TITAN - valamint egy új professzionális fűrészgépet, az LX sorozatot.
A Wood-Mizer kültéri standját meglátogató személyek megtekinthetik az új nagy teljesítményű fűrészgépet, valamint a már jól ismert Wood-Mizer fűrészgépeket.
A cég új termékcsaládokkal bővíti a gyártástechnológiáját, és a Wood-Mizer TITAN óriási előrelépést jelent a nagy mennyiségű fafeldolgozásban: A TITAN gépek műszakonként akár több mint 150 köbméter kerek fűrészárut tudnak előállítani. A nagy teherbírású konstrukció célja a maximális állóképesség és az állandó, nagy mennyiségű termelés.


A LIGNA 2017 kiállításon a Wood-Mizer több TITAN gépet is be fog mutatni - a WB2000 szélessávú fűrészgépet, a széles szalaggal szerelt dupla függőleges fűrészt, és egy nagy teljesítményű TITAN Sorozatvágót valamint a TITAN Szélezőt. A TITAN gépek kék színben kaphatók, hogy könnyen meg lehessen különböztetni őket a jól ismert Wood-Mizer keskeny sávú fűrészgépektől.
Ugyancsak újdonság lesz az LX sorozat, amely alternatív funkciókat és a kapacitást biztosít a hagyományos Wood-Mizer LT sorozatú fűrészgépekhez viszonyítva. Az LX sorozatú fűrészgépek olyan kialakítással lesznek elérhetők (mint például az új xFRAME), amelyet a Wood-Mizer korábban még nem forgalmazott.
A Wood-Mizer TOOLS - körfűrészlapok, keretes fűrészlapok, gyalukések, szélessávú szalagok stb. széles skálája - kiterjesztett formában kerül bemutatásra a LIGNA 2017 kiállításon. A TOOLS termékek eladása megháromszorozódott 2016-ban és Wood-Mizer úgy gondolja, hogy ez a tendencia tovább folytatódik.
Az előbbieken kívül a LIGNA 2017 kiállításon bemutatjuk még a HR700 nagy kapacitású moduláris hosszantvágó fűrészt (400 mm-es négyszögletes rönkök fűrészelésére képes) végtelenített visszahordó rendszerrel, továbbá a jól ismert LT család több darabját, szalag karbantartó berendezéseket mind a széles mind a keskeny szalagokhoz, valamint a Wood-Mizer keskeny szalagok mindegyikét.
Az új Vortex fűrészpor eltávolító szalagprofil a szalag technológia új fejezetét jelenti. Ez a forradalmian új profil gyakorlatilag az összes fűrészport eltávolítja a fűrészáru felszínéről. Ez nagyon értékes a raklapgyártók részére, akiknek gyakran a szárítás előtt egy külön folyamattal kell eltávolítaniuk a fűrészport. A Vortex szalagot az USA-ban fejlesztettük ki, és az ottani piac nagyon jól fogadta. A kezdeti vizsgálatok Európában, Afrikában és Ázsiában is jelentős érdeklődést mutattak és az ügyfelek érdeklődnek az új szalag profil iránt.
Jöjjen el a Wood-Mizer standjához a LIGNA kiállításon és tekintse meg a fűrészelés jövőjét!
Wood-Mizer Hungary Kft.
H-2921 Komárom
Szőnyi út 67.
Tel.: +36-34/346-255
Mobil: +36 20 915 9463
http://woodmizer@woodmizer.hu
>>> tovább >>>
összes hír
Világújdonság a Metabo-tól: Akkumulátoros üzemeltetésű magfúró (2011-05-06)
Akkumulátoros mágneses magfúrógépek extrém alkalmazási célokra, minden aljzattól távol, egyszerű fúrás ívelt felületeken is a prizmaformájú permanens mágnestalpnak köszönhetően.
Nürtingen, 2011. január: A Metabo Magyarországon májusban vezeti be a piacon a világ legelső akkumulátoros mágneses magfúrógépét. A MAG 28 LTX 32 az acéllal dolgozó szakemberek számára végre mobil megoldást jelent a teljes, mag, a spirál és a süllyesztő fémfúrásnál. Az elektromos hálózattól független gép meggyőző fúróteljesítménnyel is bír. A 3,0 Ah kapacitású 25,2 Voltos Li-ion akkumulátornak köszönhetően a fémmel dolgozó profi szakemberek akár 32 mm átmérőjű furatot is készíthetnek. Az Akku-MAG nélkülözhetetlen a minden áramellátástól távol eső extrém fúrási munkálatoknál, mint amilyen pl. a hídépítés vagy a szélerőművek összeszerelése stb. Az ilyen munkáknál eddig nehéz áramaggregátorokat kellett a munkásoknak magukkal vinniük vagy egy időigényesebb megoldásra kényszerültek, azaz áramkábeleket fektettek le.

Permanens mágnes, ami a csöveken is biztosan tart
Az Akku-MAG elektromos hálózattól független permanens mágnese egyedülálló a piacon, mert eddig a mágneses magfúrógépeknek mindig elektromágnesekre volt szükségük. A permanens mágnes tapadóerejét egy elforgatható szabályzó segítségével lehet egyszerűen beállítani. Így a szakember a vertikális fúrásoknál egyszerűbben pozícionálhatja a gépet. Először a gépet kisebb mágneses tapadóerővel kell ráhelyezni a megfelelő helyre. A fúráshoz aztán a mágnes teljes erejét aktiválni kell. A permanens mágnes formájának is lényeges szerepe van: az innovatív prizmaformájú kialakításnak köszönhetően 90-300 mm átmérőjű csöveken is biztosan tart. Ezért a MAG 28 LTX 32 az első és egyetlen olyan mágneses magfúró, amellyel mindenféle drága kiegészítő eszköz nélkül íves és henger alakú anyagokon is biztonságosan lehet furatot készíteni.

A kétfokozatú hajtóműnek köszönhetően optimális a fordulatszám
A robusztus LTX motor gondoskodik arról, hogy a MAG 28 LTX 32 a legkeményebb fémeket is átfúrja, az anyagtól és a furat átmérőjétől függően különböző fordulatszámokkal. A felhasználó a nagy ellenálló képességű kétfokozatú olajfürdős hajtóműnek köszönhetően 380 vagy 680 percenkénti fordulatszám között választhat. Az akkumulátoros gép lökete 160 mm és ez által hosszabb fúrókat is gond nélkül be lehet fogni. A fúró cseréjénél egy gomb megnyomásával rögzíthető a fúrószán, így megakadályozható a lecsúszása. A beépített hűtőfolyadék tartály gondoskodik arról, hogy mindig elegendő hűtőfolyadék jusson el a fúróhoz, ezért nincs szükség kiegészítő hűtőspray-re. A gépnek MK2 szerszámbefogója van, amivel teljes, mag, spirál és süllyesztő fúrást is lehet végezni. Ezen kívül a szállítási terjedelemhez tartozik egy kulcsos tokmány is, amivel a szakember hengeres szárú fúrókat is használhat.

Széleskörű felszereltség
A MAG 28 LTX 32 készülékhez két akkumulátor tartozik, amelyek 40 percen belül teljesen feltölthetők. A második akkumulátort a készüléken is lehet rögzíteni és vele együtt vinni. Kiváló minőségű műanyagból készült robusztus koffer védi a gépet és a tartozékokat. Az akkumulátortöltőn, a központosító szegen és a hevederen kívül egy 18 mm átmérőjű „Rapid Cut” magfúró is a készlethez tartozik.
A „Rapid Cut” magfúró ideális szerszám az új akkumulátoros géphez: a kis forgácsoló felületének köszönhetően 30 %-kal gyorsabban lehet vele fúrni, mint más magfúróval.

Akkutöltésenként így 50 %-kal több furatot lehet készíteni. További „Rapid Cut” magfúrók a tartozék programban találhatók. Az akkus készülékhez használható még ezen kívül a hálózatról üzemeltetett mágneses fúrógépek teljes tartozék kínálata is.

Biztonsági koncepció védi a felhasználót és a gépet
A hálózatról üzemeltetett gépeknél egy áramkimaradás vagy a hálózati csatlakozó véletlenszerű kihúzása lekapcsolhatja az elektromos mágnest. Mivel a MAG 28 LTX 32 permanens mágnese hálózattól függetlenül dolgozik, a gép áram nélkül is biztosan tapad a fémre. Ha az Akku-Mag motorja túlságosan felforrósodik vagy rendkívül túlterhelt, akkor automatikusan lekapcsol (motor védelem). Erre egy LED figyelmezteti a felhasználót. Akkucsere után a beépített újraelindulás elleni védelem megakadályozza a véletlenszerű újraindulást. Az akkumulátor cellákat az ESCP egyedi cellafelügyeletnek köszönhetően nem lehet sem károsan (mélykisülés) lemeríteni sem túltölteni. Ez meghosszabbítja mind a gép, mind az akkumulátor élettartamát. A Metabo az akkumulátorra is 3 éves garanciát nyújt.

>>> tovább >>>
Akciós ajánlat: Minél nagyobb teljesítmény, annál nagyobb megtakarítás! (2011-03-02)
A Wood-Mizer rendkívüli árengedményt ad az Orange fűrészeire május 31-ig.
A jól ismert Wood-Mizer cég, a keskeny szalagos technológia piacvezetője, minden évben rendkívüli, akciós árakon kínálja fűrészeinek egy adott családját.
- Lehetőséget adunk azoknak a vállalkozóknak, akik nehéz gazdasági körülmények között is fejleszteni akarnak, vagy új vállalkozást akarnak létrehozni – mondta Turoczy Viktor, a Wood-Mizer Danubia komárnói tulajdonosa.
A szalagfűrészes technológia jó példája a gazdaságos hatékonyságnak: a gép keskeny szalagja, mindössze 2mm-es vágatot ejt a fán, így Wood-Mizer gépével több faanyagot tud kitermelni ugyanabból a rönkből kevesebb fűrészpor keletkezése mellett. Sőt mi több – a Wood-Mizer gépeknek nincs szüksége nagyteljesítményű motorokra, így hatékonyan használják fel az energiát. A Wood-Mizer szalagfűrész nem drága, de kitűnő minőségű eszköz, amelyet könnyű megélezni és munkába állítani.
A Wood-Mizer szalagfűrészek egyik fontos előnye a mobilitásuk. A Wood-Mizer fűrészek sima autóval is vontathatóak. A gépet mindössze 15 perc alatt összeszerelhetjük, és kezdődhet is a fűrészelés. Sok falusi ember szeretne felvágatni csupán néhány rönköt, amelyek a kertjükben, vagy az erdőben vannak, de túl drága lenne őket egy állandó helyen lévő fűrészüzembe szállítani. Erre a helyzetre nyújt megoldást a Wood-Mizer mobil fűrészgép.

2011. május 31-ig minden LT15, LT20, LT40, és LT70 típusú Orange fűrészgépet kedvezményes áron vásárolhat meg.
- LT15 Sorozat – 8%. Ezek a kisméretű fűrészek tökéletes megoldást adnak a kezdőknek és a gazdáknak.
- LT20 Sorozat – 4%. Az LT20 fűrészgépek bizonyítottan képesek profitot termelni, mind mobil, mind helyhez kötött üzemmódban.
- LT40 Sorozat – 6%. Ezek a legnépszerűbb és leginkább strapabíró, megbízható gépeink, amelyek különböző motorokkal és hidraulikai berendezésekkel szerelhetők fel.
- LT70 Sorozat – 8%. Nagy termelékenységű és sebességű fűrészek. Az LT70-re egy egész faipari vállalkozást lehet biztonsággal építeni:
 Vágási hossz: 5 m, 6.3 m, 8.4 m
 Fő motor: elektromos, dízel, benzines
 Hidraulikus, vagy kézi rönk betáplálás
 Mobil, vagy állandó helyen lévő fűrészgép
 Választható opciók: gallyazó, lézervezérlő, AutoKuplung, LubeMizer, pad meghosszabbítás 8, 10, vagy 13 méterrel
 Szalagfűrész élező és beállító
A kedvezmény a sorozat minden egyes fűrészgépére érvényes, ahogy fent is írtuk, és ugyanígy a gépek kiegészítőire, élezőire és beállítóira is. Ezenkívül a Wood-Mizer ajándékba ad Önnek egy CBN-tárcsát.
Az akció 2011. május 31-ig érvényes.
Hívja a 0634 346-255 telefonszámot a részletekért.

Wood-Mizer Hungary Kft.
2921 Komárom, Szőnyi út. 67
Tel: 0634 346-255, 0620 9159-463,
E-mail: woodmizer@vivamail.hu
http://www.woodmizer.hu
>>> tovább >>>
WOOD-MIZER: Itt az új LT20B vízszintes szalagfűrészgép a feltörekvő piacok számára (2011-01-11)
A nehéz gazdasági helyzetben a Wood Mizer új szerkezetű fűrészgépével igyekszik növelni a termelékenységet.
 
A cég, amely vezető szerepet tölt be a keskeny pengéjű szalagfűrészgépek területén, nemrég bemutatott egy új terméket, mely két gépnek az alkalmazási lehetőségeit foglalja magába – az egyik kisebb, a másik „kis-közepes” nagyságú. A vállalat szerint az új fűrészgép olyan érdeklődők rendkívüli igényeit elégíthet ki, akik több funkciót és magasabb termelékenységet kívánnak elérni anélkül, hogy nagyobb mértékű befektetésre lenne szükség.
Roman Frontczak, a Wood-Mizer Kutatási és Fejlesztési osztály műszaki vezetője a következőképpen magyarázta: „az LT20B egy telepített, közép árfekvésű, mindamellett termelékeny szalagfűrészgép. Számos alkalmazást és felhasználói megjegyzést elemeztünk a népszerű LT15 sorozatú kisgépekkel kapcsolatban, és szükségszerűen felvetődött egy új szerkezetű fűrészgép ötlete. Az LT20B tulajdonképpen a társaság mindkét, LT15 kis és LT20 kis-közepes egységének elsődleges tulajdonságait ötvözi. Az LT20B szalagfűrészgép robusztusabb, masszívabb mint az LT15, de alacsonyabb, mint az eddigi LT20, és ez egyszerűvé teszi a feldolgozandó rönkök kezelését.”

Az új szalagfűrész gép továbbra is megfelel a Wood-Mizer szabadalmazott szerkezetének, a vágópálya kétméteres részekből áll, hosszabbítható, így lehetőség nyílik korlátlan hosszúságú vágására. Az LT15 eltávolítható feszítőékével ellentétben az új csavaros emelő az LT20B gépen megkönnyíti a farönk vízszintezését. A teleplábak állíthatók az egyszerű összeszerelés érdekében. A farönk rámpa és a kézi csörlő választható tartozék. Az LT20B szalagfűrészgép fő előnye: LT15 megbízható egyszerűségét kombinálja az LT20 és LT40 sorozatok pontosságával. Az LT20B szalagfűrészgép egyszerűen kezelhető, és a farönk pedig ideálisan szintezhető.
Az új fűrész gép alapvetően az LT20 sorozat vágófejével van ellátva, fő meghajtó egysége 11 kW villanymotor; a vágófej fel/le mozgását digitális méretbeállító végzi és választható tartozékként ajánlott a fűrésznyom elővágó gép. A Wood-Mizer szerint a mechanizált vágófej műveletek lényegesen hozzájárulnak a nagyobb termelékenységhez. Az egyéb lehetőségek, mint például a különböző kiegészítők vagy berendezések szintén rendelkezésre állnak.
Az LT20B ára kissé alacsonyabb mint a hidraulikus rendszer nélküli LT20 sorozat esetében. Azonban az LT20B új szerkezeti lehetőségei olyan előnyöket kínálnak, amelyek a fűrészelést lényegesen rugalmasabbá teszik. Általában a kezelő személy végzi a vágást, visszavezeti a fejet az eredeti helyzetébe és addig vár, amíg az segéd személy eltávolítja a deszkákat, majd elvégzi a következő vágást, miközben a segéd személy áll mellette és vár.
Ez az új fűrész gép egy új fűrészelési módszert is felvázol. A Wood-Mizer javasolja, hogy a vágópálya további szegmensekkel hosszabbodjon abból a célból, hogy két farönk kerülhessen egyidejűleg a vágópályára. A kezelő nem áll le az első farönk fűrészelése után, hanem folytatja a másikkal, miközben a segédszemély eltávolítja az első vágásból eredő deszkákat. Senki sem vár. Így hatékony a termelés és a munkaszervezés, emelkedik a termelékenység is, mivel nincs elvesztegetett idő.
Roman Frontczak hozzáfűzte: „Hiszünk benne, hogy ez a megoldás megfelel a fűrésztelep vezetők számára, akik szervezett, rugalmas fafűrészelést és magasabb termelékenységet kívánnak elérni, miközben nincs szükség nagy összegek befektetésére. Mi az LT20B-ra úgy tekintünk, mint egy új szalagfűrész gép család megszületésére. Az első egynéhány LT20B-as már működik Oroszországban, és figyelemmel kísérjük a folyamatot”.
Jelenlegi LT20B-as egy egyszerűbb fűrész gép, de a következőkben bővítjük a felszereltségét és hidraulikus rendszerrel is ellátjuk.
Wood-Mizer Hungary Kft.
2921 Komárom, Szabadság u. 6
Tel./Fax: 06-34/346-255
Mobil: 06-20/9159-463
woodmizer@vivamail.hu

http://www.woodmizer.hu
>>> tovább >>>
Az új Festool CXS akkus fúró-csavarbehajtó (2010-11-25)
Az új CXS-sel a Festool bővíti eddigi akkus fúró-csavarbehajtó programját. A kompakt 10,8 Volt-os csavarbehajtó kitűnik alacsony, 900 g-os súlyával, emellett meglepően erős, két fokozattal és tökéletes súlyponttal rendelkezik a tökéletes erőátvitel érdekében – ideális minden nehezen elérhető helyen is.
Mini-méret, Maxi-teljesítménnyel
Ami első pillantásra szembeötlő, az a kompakt építésmód. Ami egyből érezhető, az a kellemesesen alacsony súly a kiegyenlített súlyelosztással. Ami nagyon meglepi az embert, az az erő , amit az új CXS a a 10,8 V-os akkumulátorával fúrásnál- és csavarozásnál nyújtani képes. Kézen fekvő ezek után milyen alkalmazásokhoz termett:: csavarozás nehezen elérhető helyeken, fej felett végzett munkáknál, röviden, bárhol ahol szűk helyen kell dolgoznunk, de mégis nagy teljesítményre van szükség. Az erejét, nagy teljesítményű Li-Ion akkumulátorokból nyeri, amivel akár 340 db forgácslap csavart tudunk (4 x 40 mm) becsavarni egyetlen akkutöltéssel, ezzel ebben a kategóriában igen magasra helyezi a lécet. A 12-fokozatú forgatónyomaték beállítással az erőt finoman adagolhatjuk, az adott alkalmazás követelményeihez igazodva.

A részletekig átgondolt
A szükséges bit azonnal kéznél van, fény ott is, ahol valójában nincsen, és nem számit, hogy az ember bal- vagy jobbkezes – a számtalan kis részlet miatt érdemli ki a CXS a „részletekig átgondolt” minősítést. A részletek alatt itt most nem csak a bit-tartót és a LED lámpát értjük, hanem az ergonómikus, két oldalról is kezelhető kapcsolót, és a minőségi acélból készült övcsatot is.

FastFix gyorscserélő rendszer
Ugyanúgy, mint a Festool T- és C-széria, a CXS is rendelkezik FastFix csatlakozással, a nagyobb rugalmasságért csavarozásnál és fúrásnál. Körülményes átszerelés nélkül a bitek közvetlenül befoghatók, és a standard fúrótokmánnyal, a tartozékként elérhető szög-előtéttel és a szabadalmaztatott CENTROTEC-szerszámtokmánnyal gyorscserélő rendszerként is funkcionál. A golyóscsapágyazású hatszög alakú szerszámbefogóval rendelkező CENTROTEC-szerszámtokmány nemcsak egy eddig soha nem látott gyorsaságot kínál mikor bitről fúrószárra váltunk, hanem további súlycsökkentést is jelent a hagyományos szerszámtokmányokkal szemben, miközben optimális erőátvitelt és 10-szer jobb körfutáspontosságot garantál.

MADE IN GERMANY
A Festool kizárólag Németországban gyártja a CXS akkus fúró-csavarbehajtóját is, és egyedüli gyártóként 3 év garanciát vállal nemcsak a gépre, de az akkumulátorra és a töltőkészülékre is. További információt a www.festool.hu oldalon talál.

http://www.festool.hu
>>> tovább >>>
Egy excentercsiszoló, mely a sarkokban is csiszol (2010-05-30)
Világújdonságként mutatkozik be az új ROTEX 90 DX, egy kezes, áttételes hajtású excentercsiszoló 90 mm-es átmérővel és négy különböző funkcióval. Durvacsiszolás, finomcsiszolás, polírozás és deltacsiszolás egyetlen gépben egyesítve – ilyet még eddig senki nem alkotott. Ergonómikus formájával és alacsony súlyával fáradságmentes a munkavégzés, különösen függőleges felületeken illetve fej felett végzett munkáknál. A tartozékok és fogyóanyagok széles választéka teszi teljessé a rendszert.
Határtalan sokoldalúság: 4 gép az 1-ben
A Festool már 1982-ben bemutatta az első gépét a forradalmi ROTEX mozgással. 2010 május végétől a ROTEX család, amelyik jelenleg a RO 150 és RO 125 modellekből áll, egy különleges taggal bővül: az új RO 90 DX-el. Ez a nagyon kezes csiszológép kiemelkedik a kiforrott és bevált ROTEX rendszerével, mely több funkciót egyesít magában, durvacsiszolás, finomcsiszolás, polírozás – és egy háromszögletű csiszolótalppal, deltacsiszolás. A FastFix rendszerrel a csiszoló- vagy polírtányérok gyorsan és szerszámmentesen kicserélhetők a delta csiszolótalpra. Így a RO 90 DX egy szempillantás alatt egy deltacsiszolóvá változik. Ideális ablakkeretekhez, csapozásokhoz, szögekben, sarkokban és íveken. Mivel négy gép helyett csak egyet kell magunkkal vinni a helyszínre, a munkára való felkészülés sokkal gyorsabb. Négy gép az egyben, ezzel beszerzési költségeinket faraghatjuk le, és a munkánkat is hatékonyabbá, rugalmasabbá teszi a funkciók közötti gyors váltás.

Ami tulajdonképpen az a végeredmény
A RO 90 DX mind a négy funkcióban megmutatja erejét. Durvacsiszolásnál az erős motor gondoskodik a hagyományos excenteres csiszolóknál háromszor magasabb anyagleválasztási teljesítményről. A magas anyagleválasztási teljesítmény az áttételes hajtás vezérelte excenteres- és rotációs mozgás kombinációjának, a ROTEX hullámmozgásnak köszönhető. Finom- és köztescsiszolásnál a klasszikus excenteres mozgás egy szuperfinom csiszolási képet hoz létre kiváló felületi minőséggel. Polírozásnál az alacsony fordulatszám megakadályozza a felület felmelegedését, és ezzel tökéletesre polírozott, fényes felületet garantál. Világszerte egyedülálló, hogy egy áttételes hajtású excenteres csiszoló egy deltacsiszolóvá alakítható, hogy kis felületeket, szögeket és íveket is fáradságmentesen megmunkálhassunk.

Könnyű és ergonómikus
Az új RO 90 DX alacsony súlya és ergonómikus formája különösen akkor kap szerepet, ha függőleges felületeken, vagy fej felett dolgozunk illetve bárhol ahol szűk a hely. Pontosan ezekben a helyzetekben teszi lehetővé a karcsú, ergonómikus kialakítás a sokféle pozícióban történő csiszolást és az alacsony súllyal együtt gondoskodnak a fáradságmentes munkavégzésért. Nem mellékesen a RO 90 DX elnyerte a nemzetközi iF Design Award 2010 kitüntetését.

Az új ROTEX RO 90 DX a rendszerben
A megfelelő tartozék és fogyóanyag biztosítja az anyagminőségnek megfelelő munkavégzést, legyen szó, fa, ásványi anyagok, festett felületek, lakkok vagy fémek megmunkálásáról. A RO 90 DX választéka különböző csiszolótányérokat és csiszolótalpakat foglal magába – mint pl. egy speciális lamellás csiszolótalp – és egy igen gazdag választékot csiszolópapírokból. A tökéletes polírozásért a Festool komplett választékot kínál polírtányérokból, polírszivacsokból, polírfilcekből és polírpasztákból. Ha elszívót csatlakoztatunk a csiszológéphez, a munkadarab és a környezet is tiszta marad. Minden RO 90 DX rendszerkomponens pontosan összehangolt a másikkal és ezzel gyors munkavégzést és tökéletes végeredményt garantálnak.

Az új RO 90 DX a világ első és egyetlen csiszológépe, mely egy gépben egyesíti a durvacsiszolást, a finomcsiszolást, a polírozást és a deltacsiszolást. További információt és egy bemutató videót a www.festool.hu oldalon talál.

http://www.festool.hu
>>> tovább >>>
Erőteljes és precíz vágás bármilyen ívről is legyen szó (2010-05-30)
Kicsi, de erős és fordulékony
Az energiatakarékos EC-TEC motor az új meghajtással nagy erőt és egyedülálló 80 százalékos hatékonyságot kölcsönöz a CARVEX-nek. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos szúrófűrészekhez képest akár 20 százalékkal több felvett teljesítmény jut el ténylegesen teljesítményként a fűrészlapig. Az eredmény: kiemelkedően gyors fűrészelés, akár 2 méter percenként. Ezzel a teljesítménnyel az új szúrófűrészek minden kanyart gond nélkül bevesznek. Az új fejlesztésű fűrészlapmegvezetés garantálja a könnyed ívmeneti viselkedést és a precíz vágást.

Könnyű és rugalmas
A CARVEX akkumulátoros verziója mindössze a 2,3 kg-jával érezhető súlyt takarít meg. De nem spórol a teljesítménnyel: erős, gyors és precíz – csakúgy mint a kábeles verziók. A Lithium-Ion akkumulátornak és az EC-TEC motornak köszönhetően az új meghajtással például egyetlen töltéssel megszakítás nélkül képes nyolc méteres vágásra konyhalapban. A kábeles verzió a maga 1,9 kg-jával még könnyebb, ezzel a világ legkönnyebb profi-szúrófűrésze. Meggyőzőek a részletmegoldások is, mint például a stroboszkóp lámpa, mely tökéletes megvilágítást biztosít minden helyzetben, optikailag állónak mutatva a fűrészlapot, megkönnyítve ezzel a fűrészlap vágóélen való vezetését. A mindkét oldalon elhelyezett ki-/bekapcsoló gondoskodik a kényelmes munkavégzésről – legyen az ember bal- vagy jobbkezes, dolgozzon akár alulról vezetve a fűrészt.

A CARVEX a rendszerben
A CARVEX egy újabb láncszem a Festool rendszerben. Az akkumulátoros kivitelek bármilyen Festool akkus fúró-csavarbehajtó akár más típusú akkumulátoraival is üzemelnek: A C 12, T 12+3, T 15+3 modellektől kezdve a TDK-családig, akár NiCd vagy NiMH típusúval is, 10,8-tól 15,6 Volt-ig. Faanyagok, fém vagy érzékeny felületek fűrészelése – a CARVEX-el és az öt különböző futófelülettel ez gond nélkül lehetséges. Villámgyorsan és szerszám nélkül cserélhetjük a választékból a feladathoz legjobban megfelelő futófelületet. A megfelelő fűrészasztallal még a +/- 45°-os vágások is precízen és gyorsan kivitelezhetőek. Az integrált skálával rendelkező körkivágóval akár 3 méteres átmérőjű kör is pontosan vágható. A szúrófűrészlapok széles választéka még sokoldalúbbá teszi a fűrészelést az új szúrófűrészekkel. Természetesen az új CARVEX illeszkedik a CMS kompakt modul rendszerbe, a vezetősín rendszerbe és bármely elszívómobilhoz csatlakoztatható. Minden egybevéve: egy tipikus Festool rendszertermék, ahol a komponensek tökéletesen összehangolva egymásra épülnek.

CARVEX – „Made in Germany“
Mint minden más Festool termék, a CARVEX is kizárólag Németországban készül. Az új Festool szúrófűrész generáció – mely elérhető kábeles vagy akkumulátoros kivitelben – kiemelkedik erejével, a tökéletesen precíz vágással, alacsony súlyával és ergonómikus kialakításával. Utóbbival el is nyerte a nemzetközi iF Design Award 2010 kitüntetését. A CARVEX PSC 400-as, tehát a markolatfogantyús és akkumulátoros kivitel ezen felül elnyerte az iF Design Award 2010 arany díját is. A www.festool.hu oldalon további információt olvashat a CARVEX-családról és egy videót is megtekinthet.


http://www.festool.hu
>>> tovább >>>
Precíz és komfortos munkavégzés külső helyszíneken is (2010-05-30)
KAPEX KS 120 KS 88 – mostantól szállító- és munkaállvánnyal

A KAPEX KS 120 és KS 88 gérvágók precizitásukkal, nagy vágási kapacitásukkal és feltűnően kompakt és könnyű építésmódjukkal tűnnek ki. Egyedülálló részletmegoldásaikkal minden asztalost, belsőépítészt és parkettázót lenyűgöznek, mert velük egyszerűen és gyorsan magas minőségű eredményt érnek el. Azért, hogy a KAPEX-el még kényelmesebben és rugalmasabban lehessen dolgozni, a Festool május végétől egy kerekekkel ellátott szállító- és munkaállványt is kínál. A gyorsreteszekkel a KAPEX-et egyszerűen, szerszám nélkül lehet az alapkeretben rögzíteni. A kialakítása olyan, hogy a kerekek és a tolókeret segítségével az állványt a KAPEX-al szállításhoz könnyedén össze lehet csukni. A kihúzható teleszkópos bakokkal és ütközőnyergekkel akár 2,4 m hosszú munkadarabokat is kényelmesen és pontosan lehet akár ismétlődően is fűrészelni– külső helyszíneken is. Kihajtható támasztó lábak gondoskodnak a biztos pozícióról. A 90 cm-es munkamagasság kíméli a hátat és kényelmessé teszi a munkát Az új szállító- és munkaállvány külön vagy a KAPEX-el együtt mint Set is megvásárolható.

http://www.festool.hu
>>> tovább >>>
A legerősebb C-széria valaha (2010-05-30)
Újdonság: C 12 | C 15 akkus fúró-csavarbehajtók Li-Ion technológiával és EC-TEC motorral

A piacon elismert és a Design-jáért már többször kitüntették: A német Festool elektromos kéziszerszám gyártó akkus fúró-csavarbehajtójának egyedülálló C-formája. Most végre beérett, egy új konstrukciójú erőátviteli technológiával.

Az új koncepció az EC-TEC motortechnológia és a Li-Ion akkumulátorok összjátékának köszönhetően az új akkus fúró-csavarbehajtót még könnyebbé, még erősebbé és tartósabbá teszi. A Festool két kivitelt kínál: a C 12-t 10,8 Volt-os Li-Ion akkumulátorral – egy különösen könnyű, kezes és kompakt akkus fúró-csavarbehajtó. Még több erőt szolgáltat a C15, melye 14,4 Volt-os Li-Ion akkumulátorokkal működik.

A legmodernebb EC-TEC motortechnológia
A Festool által kifejlesztett és gyártott EC-TEC motortechnológia a szénkefe nélküli, elektrokommutátoros motorjával az extrém robosztusság, a gondozásmentesség és a hosszú élettartam szinonimája. Ennél a motortípusnál kevesebb energia veszik el, így hatékonyságának köszönhetően az új EC-TEC motor még erősebb és még tovább bírja egy feltöltéssel. Párosítva az intelligens motormenedzsmenttel az erő mindig kontrollált keretek között válik teljesítménnyé, és gondoskodik a hosszú élettartamról és a költséghatékonyságról. A Li-Ion akkumulátorokkal együtt egy igazán hatékony kombináció jön létre. Különösen időtakarékos megoldás a „Memory-kapcsoló”, mely megjegyzi a beállított nyomatékot. Ha átváltunk csavarozásról fúrásra, automatikusan a maximális erőre kapcsol az elektronika, utána ha visszaváltunk csavarozásra a „Memory-kapcsoló”-nak köszönhetően nem kell újból beállítani a kívánt nyomatékot.Meggyőző ergonómia, alacsony súly
Az új akkus fúró-csavarbehajtó könnyű és kompakt építésmódja biztosítja a fúrást és csavarbehajtást nehezen elérhető helyeken is: a karcsú, Softgrip bevonatú fogantyú és a tökéletes súlypont megkönnyítik a munkát minden pozícióban. Az új C-széria a legkisebb részletekig átgondolt tervezés. Például a kapcsoló könnyedén kezelhető jobb- vagy balkezesek számára egyaránt. Már a kapcsoló enyhe érintésére bekapcsol a LED fény, és így biztosítja a pontos munkát – rosszul megvilágított helyeken is. Egy nemesacélból készült, állítható övcsattal az akkus fúró-csavarbehajtót kényelmesen lehet az övön rögzíteni.

C 12 | C 15 a rendszerben
A FastFix-rendszer igazi sokoldalúságot garantál. Villámgyorsan levehető a fúrótokmány, hogy különböző kiegészítőket rakhassunk fel: a bevált CENTROTEC-szerszámtokmányt, a szög- és excenter előtétet, a mélységütközőt vagy a standard fúrótokmányt. A CENTROTEC rendszertartozékok széles választéka a C-széria számára is rendelkezésre áll fúráshoz, csavarbehajtáshoz, süllyesztéshez és számos más alkalmazáshoz.

Tökéletes alkotás
A C 12 | C 15 elnyerte a nemzetközi iF Design Award 2010 kitüntetését. A Festool kizárólag Németországban gyártja az új akkus fúró-csavarbehajtóit és egyetlen gyártóként 3 év garanciát vállal (regisztráció esetén) nem csak a gépre magára, de az akkumulátorokra és a töltőkészülékre is. További információ a www.festool.hu oldalon olvasható.

http://www.festool.hu
>>> tovább >>>
Autobalancer - Felére csökken a korong felhasználásom? (2010-02-24)
A szakemberek több mint egy éve gyűjtik a tapasztalatokat az új technikáról. Az eredmények felülmúlták a várakozásainkat, mivel a gazdaságosság terén is forradalmi az új sarokcsiszoló család. A fejlesztés egyik eredeti kulcsterülete az 5,0m/s˛-es expozíciós határérték elérése volt. Ez a versenytársak közül egyedül Metabo cégnek sikerült, így az autobalanceres sarokcsiszolóink használatával nem kell a napi 8 órás munkaidőt - az új előírások szerint sem - csökkenteni.
Ezek után tesztelték az új gépeket és azt tapasztalták, hogy összehasonlítva a nem autobalanceres sarokcsiszolókkal az anyaglehordás akár 138%-al, a csiszoló anyag megtakaítás pedig akár 200%-al megnövekszik. A fentiek és saját próbáik alapján döntött számos fémipari üzem az autobalanceres gépeink mellett.
Hasonlóan előnyös tulajdonság, hogy a rezgések drámaian csökkennek. Ezért a gépben fellépő káros rezonanciák is mérséklődnek, így a gép alkatrészeinek kopása jelentősen lelassul. csökken a szervíz igény és nő az élettartam.
Győződjön meg a Metabo cég állításainak hiteleségéről és kérjen gépbemutatót az info@metabo.hu címen.
http://www.metabo.hu
>>> tovább >>>
20 éve Európában! Jubileumi akció a Wood Mizer-nél! (2010-02-01)
A Wood-Mizer idén ünnepli az európai fennállásának 20. évfordulóját és most különleges áron kínálja legnépszerűbb szalagfűrész gépeit.
A híres amerikai Wood-Mizer Products cég egy kicsiny, lengyelországi leányvállalatában, 1990-ben kezdte meg a működését. Akkoriban a telepített és hordozható fűrészgépeket teljes mértékben az Amerikában, anyavállalatban gyártott alkatrészekből szerelték össze.
Az elmúlt 20 év során az európai üzemegység óriási fejlődésen ment keresztül, és mára már évente mintegy 2000 fűrészgépet és több millió méter fűrészszalagot gyárt az európai, afrikai és ázsiai piacra. A Wood-Mizer cég a legkorszerűbb technológiát alkalmazza a gyártás során és mára már a cég termékeinek 90%-a Európában készül. A fűrész szalagok gyártási eljárása az ISO9000:2008 minőségelőírás szabványa szerint történik. A Wood-Mizer cég kapta meg Lengyelországban az elsők között ezt a tanúsítványt.
A gazdasági világválság ellenére a 2009-es év kimagasló eredményeket hozott a Wood-Mizer számára: a cég vezetése felülvizsgálta a gyártási folyamatokat, optimalizálta azokat, bevezette a LEAN alapelveket, és néhány terméknek megváltoztatta a filozófiáját, így a termékek előállítási költségei lecsökkentek, a minőségük viszont változatlan maradt.A Wood-Mizer cég a szokásához hűen a megtakarításait megosztja a vásárlóival, akik hűségesen kitartanak a Wood-Mizer márka mellet. Az idei jubileumi évben a Wood-Mizer akciós áron értékesít a rönkvágó szalagfűrészei közül hat modellt. Ez a hat modell a legkeresettebb, amely alkalmas saját vállalkozás beindítására és a már meglévő fűrészüzemek továbbfejlesztésére is.
Wood-Mizer LT10 kis rönkvágó szalagfűrész egyéni felhasználásra. Ez a legkönnyebb és legolcsóbb megoldás ha rönkökből fűrészárút szeretnénk előállítani saját felhasználásra. Ennek a kis fűrészgépnek 5,5 kW-os a motorja és olyan felhasználóknak ideális, akik nem kereskedelmi céllal, hanem saját felhasználásra szeretnének a farönköt felfűrészelni.
Wood-Mizer LT15 rönkvágó szalagfűrész kisvállalkozások részére. Ezt a fűrészgépet jól ismerik szerte Európában. 7,5 kW-os villanymotor, vagy 15 LE-s benzin, vagy 10 LE-s dízel motor hajtja, és a fűrészpályán 5,4m-es vágáshossz lehetséges. A vágópály 1,95 cm-es szegmensekkel többszörösen hosszabbítható.
Wood-Mizer LT20? rönkvágó szalagfűrész közepes vállalkozások részére. Az innovatív kiképzése miatt ez a 2009-es modell egyre népszerűbb. A vágópályát három darab egyenként 2,7 méteres erőteljes darabból állítjuk össze, a gépet 11 kW-os villanyomotor hajtja és az elődjeihez képest számos újítást tartalmaz.
Wood-Mizer LT20, LT40 és az LT70 rönkvágó szalagfűrészek ipari felhasználásra. Az ipari felhasználásra szánt professzionális gépcsalád a lehető legmagasabb vágási minőséget nyújtja, és különböző meghajtással, valamint termelékenységi szinttel rendelhető. Minden szalagfűrész gép villany meghajtású , hidraulikus rönk emelőkkel, rönkforgató, és beszorító berendezésekkel.
A Wood-Mizer most különleges – akciós – áron, különleges feltételekkel kínálja a fenti fűrészgépeket azon vállalkozók részére, akik szeretnének bevételt generálni a jelenlegi gazdasági helyzetből, amikor is kiegyenlítődött a piac, és a szakemberek előtt a fejlődés új horizontja nyílik meg.
Az idő kedvező hozzá, hogy fűrészgépekbe fektessünk. Kérje árajánlatunkat és lépjen a tettek mezejére!
Hívja a Wood-Mizer Önhöz legközelebb eső kirendeltségét és kérje a különleges árajánlatunkat:

Wood-Mizer Hungary Kft.
Wiktor Turóczy
Szőnyi út 67
2921 Komárom
Tel: +36-34-346-255
E-mail: woodmizer@vivamail.hu
http://www.woodmizer.hu
>>> tovább >>>
Mindent rendesen lenyír és megkurtít (2009-10-07)
„PowerCutter Li”: Egy eszköz minden célra / Világújdonság a „Forgó kés” / A forgó mozgás lényegesen több erőt ad / Sövényhez, bozóthoz, Lavendel & Co. (levendulához és társaihoz)/ A 7,2 Voltos szerszám még a 8 mm vastag ágakat is elvágja / Két különböző kapacitású Lithium-ionos akku / 1,1 vagy 2,2 Amperóra / Kitartó segítséget jelent az elhivatott hobby és professzionális kertészeknek

Nürtingen, 2009 március Gaz, kinövések és forma nélküli buxus: egy kert soha nem lesz készen, hiszen minden évszakban van tennivaló. Szorgalom és zöld ujjak nélkül a természet gyorsan elszabadul és elvadul. Így történik ez akkor is, ha hiányzik a megfelelő szerszám. Azoknak a kertszeretőknek, akik azt hiszik, hogy már mindenük megvan, olyasvalamit kínálunk, ami még bizonyosan nincs a birtokukban: a Metabo „PowerCutter Li” készüléket megbízható Lithium-ionos cserélhető akkucsomaggal. A sövényigazítástól, a puha élő és száraz ágak tiszta vágásától a bukszusok filigrán formára vágásáig. Ez az ügyes mindentudó szerszám minden feladatot időtakarékosan elvégez egy munkamenetben, mindegy, hogy milyen irányról van szó, fejtette ki a gyártó.

A világújdonságnak számító „multitehetség” központi része a forgó kés. Ez azt jelenti, hogy üresjáratban 1.400-at forog percenként és a csupán 1 kg súlyú 7,2 Voltos készülék lényegesen több erővel rendelkezik, mint a vele összehasonlítható vágószerszámok. Éppen ezért a 8 mm vastagságú kinövések levágása is ugyanolyan könnyű ujjgyakorlatnak számít, mint szűk helyeken gyors és akkurátus formavágásokat végezni. A forgó kés fölé fixen beszerelt biztonsági felső olló megakadályozza, hogy véletlenül oldalról belenyúljunk a pengékbe. Átlátszó kézvédő hivatott megelőzni a sérüléseket. Ezen kívül egy ergonomikusan kialakított és gumírozott fogantyú gondoskodik a biztos fogásról a vágásnál.

A nürtingeni gyártó cég az elektromos szerszám kifejlesztésénél a számos alkalmazási lehetőség mellett figyelembe vette még a felületek különböző nagyságát és a felhasználó igényeit is, ezért ugyanazt a funkciót ellátó készüléket két változatban készítette el. Miközben a „PowerCutter Li” 1,1 Ah kapacitású, a „PowerCutter Li (Pro)„ pedig 2,2 Ah kapacitással bír, az utóbbi géphez ugyanazt, a készülékkel együtt kiszállított plusz akkut adják, amely „24 órás bevetést” biztosít. Így ez a termékújdonság mind az elhivatott privát kertészkedők mind a professzionális mezőgazdászok számára megfelelő szerszámot jelent.

Mindkét modellhez tartozik egy „LC 60” töltőállomás. A hasonló termékekkel ellentétben ezeket a készülékeket a lehető legrövidebb töltési idő jellemzi, ami 30 perc (1,1 Ah) illetve 60 perc (2,2 Ah). Nagyon praktikus ez olyanoknak, akik a kerten kívül a házban is tevékenykednek és ott is szívesen alkalmaznak akkumulátoros készülékeket: Az akkumulátorok kompatibilisek a (fúró)csavarozó gépek akkumulátoraival, mint a Metabo „PowerMaxx Li” és a „PowerGrip Li”.
Az alumínium hajtóműház és a kíváló minőségű acélból készült gyémántcsiszolású késfogak mind a „PowerCutter Li” mind a „Pro” verziónak hosszú élettartamot biztosítanak. Ehhez jön még az, hogy a „Pro” termékvonal kését mindkét oldalán lehet alkalmazni, és ezáltal kétszer olyan hosszú ideig lehet használni. Mindkét késtípust egészen egyszerűen meg lehet élesíteni egy fenőkővel. A kiváló munkaeredményhez ezen kívül hozzájárul még a gondos tárolás és a rendszeres ápolás is: Erre garanciát jelent a szállítási terjedelemhez tartozó falra szerelhető tároló tok, valamint a megfelelő olaj, illetve a tartozékok között lévő spray.

Nürtingen, 2009. március Ha valaki a kerti szezon beindulása előtt még megfelelő szerszámot keres a cserjék nyírásához, a bukszus vágásához vagy csak általában egy kerti ollót akar beszerezni, az biztosan nem kerüli el a „PowerCutter Li” készüléket, hiszen az új Lithium-ion akkus vágó a Metabo szerint „egy minden célra alkalmas gép”. A makrancos sövények megnyírása éppen olyan rövid ideig tart vele, mint a formájukat vesztett bukszusok megvágása. De a készülék számára a gyomok, kinövések vagy olyan kemény fák, mint a mogyorófa levágása is könnyű ujjgyakorlatnak számít. A nagy teljesítmény a forgó késnek köszönhető. Ez nem csupán lényegesen több erőt biztosít a gépnek, hanem a hagyományos késsel ellátott modellekhez képest sokkal szélesebb felhasználási spektrumot (területet) is, nyilatkozta a nürtingeni gyártó cég.

Nürtingen, 2009. március „Mindent tud a zöld övezetben” – jelentette a Metabo és ezalatt az új „PowerCutter Li (Pro) készüléket érti. A sokoldalú tehetség és egyben világújdonságnak számító szerszám legfontosabb része a forgó kés. Ezzel a 7,2 Voltos gép a puha és a száraz fát 8 mm vastagságig vágja át minden irányban és mindezt rövid idő alatt, egy munkafolyamatban. De a filigrán formák és alakzatok sem jelentenek neki problémát. A könnyen kezelhető, de erős és igen könnyű gép a felelős mindezért: 1,1 Ah illetve 2,2 Ah Lithium-ionos cserélhető akkucsomagok, amelyek csupán 30 illetve 60 perc alatt feltölthetők a készülékkel együtt kiszállított töltővel. „Feltankolni energiával.”

>>> tovább >>>
Csiszolás - beépített porszállítással (2009-09-25)
Az új Festool Multi-Jetstream rendszer – egyedülálló levegő áramlási megoldással

Szeptember végén kerül piacra a Festool új Multi-Jetstram csiszoló rendszere, beépített porszállítással. Ez a teljesen új rendszer világszerte egyedülálló, nagy anyagleválasztást garantál maximális elszívási teljesítmény mellett. A szabadalmaztatott Multi-Jetstream tányér különleges működési elvének köszönhetően jobb csiszolási minőséget szavatol, lényeges idő- és költségmegtakarítás mellett. A versenytársakkal ellentétben a Multi-Jetstream csiszoló rendszer nem a lyukak számával érvel, hanem a levegő ki- és bevezető lyukak optimális elhelyezésével és összjátékával.

A Festool híres arról, hogy rendszerben gondolkodik. Évekkel ezelőtt vezette be a Jetstream rendszert, melynél egy nagyobb lyuk középen és további kettő kisebb csatorna a szélén elszívásnál megakadályozták, hogy a tányér közepén vákuum keletkezzen. Így volt lehetséges, hogy a csiszolóanyag ne tömődjön el és ezáltal a Jetstream rendszerrel érezhetően megnőtt az élettartam, és csökkent a csiszolóanyag felhasználás. 2009 októberében vezeti be a Festool az új, továbbfejlesztett Multi-Jetstream csiszoló rendszert.

Multi-Jetstream – világszerte egyedülálló levegő áramlási megoldással
Ennek az új egyedülálló rendszernek köszönhetően olyan légáramlás jön létre, mely a port mindig a legközelebbi elszívó csatornához irányítja. Így a bevezető- és az elvezető légcsatornák között egy szoba szellőztetéséhez hasonlatos légáramlás alakul ki. Összegyűjti a port a 16 kicsi és az egy nagy légbevezető csatorna segítségével és „elszállítja”a csiszolótányér elszívó csatornáihoz. Az optimálisan kialakított és elrendezett csatornák rendszere a tányér egész felületéről hatékonyan elszívja a port. Így a tányéron sehol sem marad olyan felület, amire az áramlás nincsen hatással, és nem hatékony az elszívás. Az eredmény a közel 100 százalékos elszívás. Összességében ez a versenytársakhoz képest akár hatszor gyorsabb elszívási teljesítményt jelent. Így a tapadó felület mindig tiszta maradhat, a tányér és a csiszolóanyag élettartama érezhetően hosszabb lesz. Ezen kívül a ki- és bevezető légcsatornáknak köszönhetően a felületi hőmérséklet is alacsonyabban maradhat, ezért a csiszolóanyag lassabban tömődik el és lassabban kopik el. Ezzel a csiszolt felület minősége is sokkal jobb lesz, alacsonyabb folyó költségek mellett.

Egyedülálló csiszoló rendszer, mely ennek ellenére kompatíbilis a régi rendszerrel
Szeptember végétől minden 150 mm átmérőjű Festool csiszológép, csiszolótányér és csiszolóanyag már az új Multi-Jetstream rendszerben kerül a polcokra. Az új Multi-Jetstream rendszer kompatibilis az eddigi rendszerrel. A régi 9-lyukas papírok is használhatóak az új Multi-Jetstream tányéron, és ugyanígy passzolnak az új Multi-Jetstream csiszolópapírok a régi 9-lyukas tányérra. A már megvásárolt tányérokat és csiszolópapírokat tehát nem kell eldobni, azok továbbra is használhatóak.

További információkat a www.festool.hu oldalon találhat.
http://www.festool.hu/artikel/artikel_weiterleiten.cfm?id=345
>>> tovább >>>
Megsimogattuk a soproni óriás mammutot (2009-07-31)
Amikor a múlt évezred végén az akkori soproni egyetem „sportcsarnokában” együtt nevelték testünket az erdész-, geodéta-, geofizikus-, bányamérnök hallgatókkal, még nem gondolhattam arra, hogy több mint félévszázad múltán e rangos folyóiratban hozzájuk fordulok. Az egyetemmel szemközti villamosipari technikumot 1956-ban végeztem el. Bennünket is szétszórt a nagyvilágba – Új-Zélandtól Kanadáig – a történelem kegyetlen vihara, ám én itthon maradtam a Leghűségesebb Városban. Folyamatos munka melletti tanulással mérnöktanár, országos villamosipari szakfelügyelő és végül 50 évi tanítás után nyugdíjas lettem. Sok ezer tanítványomon kívül még arra lehetek talán a legbüszkébb, hogy Fertőszéplakon, Széchenyi Ferenc szülőfalujában létrehoztam Pokker János ácsmester nagyapám tiszteletére megyénk első alapítványát húsz évvel ezelőtt! A falu összefogásával kivilágítottuk az 1737-ben épült fazsindelyes barokk templom tornyait. Ezen felbuzdulva felhívással fordultunk a Kárpát medence magyarjaihoz, hogy a Millenniumra ezer templomunk kapjon méltó ünnepi külső díszvilágítást. Napjainkban 1641-nél tartunk!

Ám nem csak a műemlék- templom, torony- kápolna felemelően szép esti fényben, hanem érdekes fák, bokrok lombjai az is. Ezt akartuk bemutatni egy május végi éjszakán, amikor 6 x 150 Wattos keskenyen sugárzó fémhalogén, napfényhez hasonló színhőmérsékletű reflektorokkal érintőlegesen megsimogattuk a soproni Erzsébet-kertben lévő kaliforniai óriásmamut fenyőt.

De a többit már Ő Maga szeretné elmondani:
„140 éves agg korom ellenére még tisztán emlékszem a kezdetekre, amikor többed magammal 1853-ban átkeltünk az Óceánon, ide a Vén Európába, egyenesen a bécsi császár udvarába. Mintha csak tegnap lett volna, mikor a kiegyezés utáni megegyezés végre lehetővé tette, hogy Magyar földre kerülhetek. Itt az áldott emlékű Dahner Samu soproni főkertész egészen 10 éves koromig előnevelgetett és csak ezt követően, megerősödve kerülhettem ide, jelenlegi „törzshelyemre”. Ó mennyi víz lefolyt azóta a lábaimnál csordogáló Rák-patakon! Hányszor, de hányszor fogadtak örök szerelmet, hűséget, barátságot tűleveleim alatt! Az évtizedek multán nagyra nőttem – talán óriásra – hiszen magasságom már a Tűztoronyhoz mérem, vaskos törzsemet három ember alig tudja átölelni! Hát így vészeltem át forradalmakat, borzalmas világháborúkat, de mindannyiunk örömére jó helyen élek és fontos lettem! A Nyugat-magyarországi Egyetem-Város középpontjába kerültem a fejlesztések, bővítések nyomán. Érthető, hogy felgyorsultak az események körülöttem. A minap is egyetemi-, alapítványi-, tervezői-, villamos szakemberek nyüzsögtek alattam és kísérletképpen ünnepi fényruhába öltöztettek. Be kell vallanom, igen jól esett kiemelkedni a többi fa közül, fényleni az ősi diákváros felett! Legzöldebb barátaim őszinte féltése igen meghatott, jól esett: Nem okoz-e kárt tűleveleim hegyének 1-2 arasz mélységben történő megvilágítása esténként 4-5 órában? Elviselem-e ebben az előrehaladott koromban az így meghosszabbodó nappalokat? Nem okoz-e jelentős fényszennyezést a 900 Watt világossága a Magyar égbolton?

De más, alulról jövő véleményekre is felfigyelhettem: Uraim! Manapság egy átlagos kézi hajszárító teljesítménye eléri a 2000 Wattot. A hat reflektor összteljesítménye csak 900 W, mely a fényhasznosítási- és fényelosztási kedvezőtlen hatásfokokat alapul véve azt eredményezné, hogy a hatalmas lombozat felszínére 0,012 Watt (12mW) fényenergia jutna négyzetméterenként. Aztán tovább érvelt egy másik szakember: az iménti fényenergia elenyésző, hiszen teliholdas éjeken ennél jóval nagyobb megvilágítást kap a fenyő és egy nyári átlagos napon nagyságrendekkel haladja meg a 12mW/m2t.”
Még órákon keresztül is ilyen és hasonló érvek, ellenérvek, számok, adatok váltották egymást, nem csoda hát, hogy a hosszú nap után az óriásmamut mély álomba szenderült. Ez merész állításnak tűnik, mivel csak igen kevesen tudják és alig néhányan hiszik, hogy csillagsziporkás-holdezüstös május éjszakákon néha álmodnak a fák. A hívők közé tartozva, mint hites magyar-kaliforniai „álomszakértő” szeretnék röviden beszámolni arról, hogy miről is álmodott a fánk: Különös álmában már augusztus 30-at írtak és ezen a forró nyár végi estén ünneplő tömeg vette körül, mikor letekintett. Hatalmas hatszögalapú világító gúlába képzelte magát, melynek fénylő élei a magasban találkoztak. Lent pedig egy-egy híres város neve, címere látszott a reflektorokon: Selmecbánya – Sopron – Szombathely – Székesfehérvár – Győr- Mosonmagyaróvár. A tenyérnyi reflektorok körül egyetemi tanárok, hallgatók, geofizikus világhírű tudósok kis csoportját látta. Aztán szép sorjában lassan begyújtottak a reflektorok és amíg a gázkisülés szigorú törvényei szerint elérték teljes fényességüket, rövid köszöntők, versek, dallamok szólaltak meg a hat városról. A szép álom végén a hat fénysugár félszáz méter magasságban összezárt, jelképezve a kezdetektől napjainkig a Nyugat-Magyarországi Egyetem városainak, karainak alkotó összetartozását! A mi kaliforniai óriásmamut fenyőnket az örömóda csodás dallamai ébresztették fel.


Valósítsuk meg közösen szép álmát, ehhez kérem most segítségüket. Mint a Soproni Schilling János Közhasznú Alapítvány elnöke az alábbiakban szeretnék hozzájárulni a megvalósításhoz:
- Minden szakmai tevékenységet elvégeznének Schilling János díjas volt tanulóink, akik mind a harmincöten kitüntetéssel végzett villamos szakemberek a villanyszerelő mestertől, a három diplomás villamosmérnökig, akik mind iskolám a soproni Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium egykori diákjai
- Közhasznú alapítványunk bankszámlájára beérkezett, „óriásmamut” jelzéssel ellátott pénzbeli támogatásról, hivatalos igazolást küldünk adójóváírás céljából. Ehhez szükséges adatok: név, cég/szervezet, cím, adószám
- Az így beérkezett adományokat kizárólag a Nyugat-Magyarországi Egyetem jó hírének öregbítésére, környezetének szépítésére, hagyományainak ápolására kívánunk fordítani Sopronban és környékén
- A 10-10 legnagyobb összeget felajánló magánszemély, illetve cég/szervezet nevét az összeg feltüntetése nélkül, de azok nagyságának sorrendjében, emléktáblákon köszönettel megörökítjük!

Soproni Schilling János Közhasznú Alapítvány adatai:

Címe: 9400 Sopron, Ferenczy J. u. 7.
Telefonszáma: (99) 511-820
Adószám: 19111586-1-08
Erste Bank Sopron: 11996004-02201173-00000000
Cégbírósági ny. sz.:Győr, Pk.A.KH.50.070./1990/24
Alapítás éve: 1989

A soproni Óriásmamut merészet álmodott, mi merjünk nagyok lenni!


Miklós Horváth István

>>> tovább >>>
Útépítés ellen tiltakozik Balatonendréd (2009-06-08)
Gazdasági válság ide, gazdasági válság oda, a milliárdokkal gazdálkodó útépítési lobby most sem tétlenkedik. Ha kell, elővarázsolnak a cilinderből olyan ötleteket, amelyek előre garantálják a sikert: az európai unió anyagi támogatását és a hozzá csatlakozó kormányzati pénzkeretet. Az ok kézenfekvő. A korábbi évek gyakorlata szerint ugyanis így lehet munkához és több százmillió forintos haszonhoz jutni. Lehet tömni pártkasszákat, a tűzhöz közel álló támogatók zsebeit. Még olyan áron is, ha sérül egy közösség érdeke, ha tönkreteszik a természeti környezetet, s leromlik az érintett körzetben a lakósság életminősége.
Ebbe a helyzetbe kerültek nemrég Balatonendréd polgárai is, akik egyik napról a másikra értesültek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülő Tab és Balatonendréd közötti tranzitút ingatlan vásárlási és kisajátítási terveiről. Jóllehet, az út építésével kapcsolatos tervek nem voltak új keletűek, a nyomvonal mégis sokkolta az érintetteket. Nem véletlenül, hiszen a beruházó és a tervező (UVATERV) elképzelése szerint az út a páratlan természeti környezetben fekvő falu belterületét is érintve a településre húzza a nyomvonalat.
Az indok persze magyarázható: az Európai Unió másfél milliárdos támogatását csak akkor lehet elnyerni, ha hátrányos helyzetű településeket – Lullát és Balatonendrédet bekapcsolják a balatoni régió vérkeringésébe. Ám a magyarázat csupán annak kézenfekvő, aki nem ismeri Balatonendrédet, ezt a Somogy megyei, idilli zsákfalut, amely mindössze öt kilométerre fekszik a Balaton parttól. A település nemrég épp eleget veszített értékéből, mivel az M7-es autópálya alig ötszáz méterre vezet a községhatártól. A főközlekedési út építésének előzményeire jól emlékeznek az endrédiek. Akkor sem sikerült győznie az észérveknek. Nem sikerült olyan nyomvonalat kialkudni a falu józanabbik részének, amely a zajtól, környezeti ártalmaktól óvta volna meg a községet. Akkor is fiskális szempontok érvényesültek. A kisajátított földért járó kárpótlás és az út közelében telephelyeket létesítő, munkahelyeket teremtő vállalkozások víziója. A földtulajdonosok kárpótlását kivéve, mindebből persze semmi sem lett.
Nos, ma is ezek a legfőbb érvek: kedvező áron lehet értékesíteni a földeket, a falut érintő út mellé ismét vállalkozások érkezhetnek, s ezentúl nem Siófokon, hanem Tabon fognak tanulni a balatonendrédi, lullai fiatalok vagy ott kereshetnek jól fizető munkalehetőséget. Persze azt senki sem említi, hogy Tabon a gazdasági leépülésnek köszönhetően vállalkozások sora szűnik meg, hogy ott is az országos átlaghoz igazodik az elbocsátások aránya. A zsáktelepülés előnyeiről, a nyugalomról, a természeti értékekről persze szó sincs. De azt sem hozzák elő, hogy miért vásárolt itt ingatlant harminc-negyven holland és német család az elmúlt két évtizedben.
Kluik László, az egyik mezőgazdaságból élő endrédi gazdálkodó keserű szavakkal foglalja össze a fő gondokat:
– A község egy medenceszerű völgyben fekszik, s ha megépül az út úgy ahogy tervezik, a völgy oldalában, tíz-tizenöt méter mély bevágásokkal, s ugyanekkora töltésekkel, minden forgalomból eredő zaj, kipufogógáz a falura zúdul. Télen pedig a szmog megül a völgyben, ami károsan fog hatni az itt élők egészségére. Maguk a nyomvonalat mérő geodéták mondták: még egy ilyen költséges, rossz megoldást keresve sem találtunk volna. Ám lehet, hogy épp ez volt a cél. Az ésszerűbb, logikusabb helyett olyan területen vezetni az utat, ahol költséges műtárgyakkal, a szakadékok feltöltésével lehet felsrófolni a költségvetést. Ami a gazdákat illeti, az út kettévágja a földeket, ellehetetleníti a birtokok megközelítését a nagy mezőgazdasági gépekkel. Sőt, a feldarabolódott kitűnő termőföldek nagy része értékét veszti, megművelésük megoldhatatlanná válik. A bűnözés növekedéséről, az évszázadok óta megőrzött természeti értékekről most nem is érdemes beszélni. Az autópályával és a most tervezett útszakasszal főközlekedési utakkal leszünk körülvéve. Gyakorlatilag ellehetetlenül a település lakóinak az élete. Ugyanis a déli Duna hidak felől az M7-es autópálya felé tartó kamionforgalmat a navigációs készülékek erre a rövidebb útszakaszra fogják irányítani. Mindezt végiggondoltuk, s most tiltakozásul aláírásokat gyűjtünk, hogy még a huszonnegyedik órában megakadályozzuk a falu jövőjét károsan befolyásoló nyomvonaltervet. Hozzá kell tennem, lenne más, olcsóbb, jobb megoldás is. Csakhogy abból nem lehetne milliárdokat zsebre tenni. Ma, amikor mindinkább a természetes környezet erőforrásai, az egészséges élet és táplálkozás értékelődik fel, számomra egyszerűen érthetetlen, miképp került elő ilyen hirtelen ez a torz útterv.
A községben ma már mind többen írják alá a tiltakozó íveket. Csak kevesen maradtak, akik az út jelenlegi, érvényes építési engedéllyel rendelkező nyomvonalával egyetértenek. Főképp azok, akiknek legfőbb szempont a föld négyzetméteréért kínált kárpótlási összeg. Köztük néhányan már alá is írták az elsőként megajánlott 280,-Ft/m2 árat. A sikerdíjért dolgozó ügyvédeknek ez különösen jó, hiszen a cél érdekében a kivárók miatt rövidesen növelniük kell a tétet. Mint megtudtuk, sokan a végsőkig kitartanak, s nem engednek a beruházó erőszakos felszólításainak, bízva abban, hogy más hazai példához hasonlóan sikerül megakadályozni az útépítő lobby mindenen átgázoló törekvéseit Balatonendréden is. (f–)
>>> tovább >>>
METABO sarokcsiszolók (2009-05-28)
A Metabo új sarokcsiszoló generációja / Hat modell autobalancer technológiával / Meggyőző teszteredmények / Vibrációs irányelvek: „több, mint teljesítve” / Három gépkategória: „WA”, „WBA” és „WEA” / Gyári felszereltség a VibraTech (MVT) - antivibrációs oldalmarkolat és a „Quick” -rendszer.
2008. július 11. Nürtingen A Metabo a kompaktosztályba tartozó új sarokcsiszoló generációjával már most megadja a választ a 2002/44/EC EU irányelvben megfogalmazott követelmények nemzeti szintű megvalósítására. Ezt a törvényalkotók a gépfelhasználók védelmére alkották, ami többek között a kezet és kart érő vibrációkkal (HAV) foglalkozik. A hat modell, 150 mm tárcsaátmérőig a jövőbemutató autobalancer rendszert kínálja. Ez a rendszer biztosítja, hogy a rezgésértékek a jelenleg a piacon fellelhető termékek értékei alatt legyenek és ezen túlmenően a lényeges (az EN 60745 szerinti) 5m/s2 expozíciós érték alatt maradjanak, fejtette ki az elektromos szerszámokat gyártó specialista, hivatkozva az aktuális teszteredményekre. Ezáltal a gépeket normál munkakörülmények között (tipikusnak mondható alkalmazási feltételek mellett) gyakorlatilag egy egész napon át lehet használni. Ugyanakkor a gépek védik a felhasználók egészségét, akik nem utolsósorban a megnövelt tartósságnak köszönhetően a csiszoló tárcsák hosszabb élettartamának is örülhetnek, egészítette ki a fentieket a német gyártó.
A készülék leírása szerint a Metabo-autobalancer a sarokcsiszoló hajtóműtengelyén helyezkedik el és így itt helyettesíti a támasztókarimát. A test belsejében olajfürdőben szabadon mozgó acélgolyók vannak. Alkalmazástól függően ezek megfelelő ellenerőt fejtenek ki a vágó illetve csiszoló tárcsák okozta egyensúly hibával szemben és ezáltal minden esetben a lehető legnagyobb védelmet biztosítják.
A Metabo a kezdetektől úgy tervezte meg a sarokcsiszolóit, hogy a lehető legkisebb vibráció keletkezzen, és a rezgések csak minimális mértékben hassanak a karra vagy a kézre, összegezte a nürtingeni cég. Ennek példáit láthatjuk többek között a dinamikusan kiegyensúlyozott motoroknál vagy a VibraTech (MVT) - antivibrációs kézifogantyúban. A gyártó nyilatkozata szerint a nemrégiben bevezetett autobalancer készülékgeneráció a kompaktosztályos sarokcsiszolók szegmensében jelenleg a legnagyobb olyan gépválasztékkal rendelkezik, amelynek a lehető legkisebb a vibrációja.
Egyedül ez az érv elég lenne ahhoz, hogy a kényelmes ill. komfortos alkalmazásra, védelemre és a biztonságra vonatkozó termékfejlesztési munkák jelenlegi magas színvonalát a lehető legmeggyőzőbben alátámassza. Már 2007 őszén megmutatkozott ez a fajta elhivatottság, amikor a cég sikeresen vezette be a piacon az innovatív mechanikus tárcsaféket, amivel csupán 3 mp alatt le lehet állítani a csiszoló tárcsát. A fékkel ellátott modelleket különösen olyan, biztonsági szempontból kényes területeken és helyzetekben érdemes alkalmazni, mint amilyen a tartályépítés vagy a hajógyártás, nyilatkozta a gyártó.
Az autobalancerrel (A) ellátott 6 új sarokcsiszoló kapható fékkel illetve fék nélkül is (B), vagy VTC-elektronikával (E). Névleges teljesítmény felvételük a verziótól függően 1.100 Watt („WA 11-125 Quick”, „WA 11-150 Quick”, „WBA 11-125 Quick”, „WBA 11-150 Quick”) ill. 1.400 Watt („WEA 14-125 Plus”, WEA 14-150 Plus”). Minden típusnál gyári felszereltség a Marathon motor, az S-automatic biztonsági kuplung a veszélyes visszaütések elleni védelemhez, a „Quick” rendszer a szerszám nélküli tárcsacseréhez, a VibraTech (MVT)-antivibrációs kézifogantyú valamint a szerszám nélkül állítható és levehető védőburkolat a szálló szikrák ellen.


>>> tovább >>>
Az igazi nagyság belülről fakad (2009-05-18)
Az új Festool CLEANTEX CT 26 és CT 36 elszívómobilok

Az új CLENATEX kompakt építésmódjával és a SELFCLEAN öntisztító szűrőzsákkal optimális kezelhetőséget nyújt felhasználója számára. A CLEANTEX hatékony, pormentes és tiszta környezetet biztosít, így professzionális megjelenést biztosít ügyfeleink előtt, és védjük a saját és környezetünk egészségét is.

Kompakt, de mégis nagy

A kicsi is lehet nagy, ezt kiválóan bizonyítja a CLEANTEX kompakt külméretei ellenére igen magas elszívási teljesítményével. Az új nagy teljesítményű motor alacsony súlya és kis mérete ellenére is igen erős.

Rugalmas munkavégzés külső helyszíneken

Az új CLENATEX ideális arra, hogy mindig magunkkal vigyük, ha szükség van rá: nem csak kicsi és könnyű, de az irányítható első kerekeivel és a kopásálló anyagból készült hátsó kerekeivel minden körülmények között lehet rá számítani. Az integrált rögzítőfék gondoskodik a stabil pozícióról bármilyen felületről is legyen szó. A moduláris csatlakozó rendszer tovább növeli a CLEANTEX rugalmasságát – további csatlakozó aljzat Ki-/Bekapcsoló automatikával vagy tartós árammal, sűrített levegős csatlakozás ill. energiaellátó tápfejre való csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre, amikkel a CLEANTEX utólag (tartozékként) bármikor felszerelhető. Azért, hogy minden rendezett és védett legyen, az elszívó tetején lévő tömlőtartóba a tömlőt illetve a kábelt is elhelyezhetjük, továbbá a kisebb szerszámok, szívófejek, csövek számára is kínál helyet.

Az öntisztító SELFCLEAN szűrőzsák

Ha leveszi a CLEANTEX fejrészét, egyből látszik a különleges megoldás: az új SELFCLEAN szűrőzsák, mely amellett, hogy optimálisan illeszkedik a tartály alakjához egy újszerű öntisztító effektussal is rendelkezik. A szűrőzsák rugalmas Vlies-anyagának köszönhetően az elszívó kikapcsolásakor „összemegy”, így az elszívott por „lerázódik” a szűrőzsák faláról és az aljára kerül. Ezzel elkerülhető az, eltömődés, ezzel az elszívási teljesítmény csökkenése és a szűrőzsák kiszakadása. Így sokkal nagyobb mennyiségű finom port tudunk elszívni, mint a hagyományos papír szűrőzsákok esetében. Pénzt és időt takarít meg, mert ritkábban kell a szűrőzsákot cserélni. Tehát a SELFCLEAN szűrőzsákkal magasabb teljesítményt érhetünk el hosszabb élettartam mellett.

Nem véletlen, hogy a CLEANTEX egyedülálló koncepciója sok más Festool termék után ismét kiérdemelte az iF Design Award 2009-es díját is!
További információ: www.festool.hu
http://www.festool.hu
>>> tovább >>>
Koronás fők vadászkastélya Karapancsán (2009-05-17)
II. Vilmos német, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint fia Rudolf trónörökös is megszállt a Baja alatt található Karapancsa kiskastélyában, melyet a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. felújított és múzeumot rendezett be az ősi falak között. A nem mindennapi épített örökség, kultúr- és vadászattörténeti emlékhely május 15-től minden péntek – szombat – vasárnap látogatható 10 és 14 óra között.

A karapancsai kiskastély a valamikori Bellyei Uradalom része volt. Habsburg Albrecht nevéhez fűződik a Bellyei Uradalom mintagazdasággá fejlesztése, ahol világszínvonalra emelték a vadgazdálkodást. Rudolf trónörökös Alfred Brehm híres tudóst is elkísérte Karapancsa környékére, melynek állatvilágáról a világhírű kutató elragadtatással írt. A 19-20. század fordulóján indultak meg az igazán jelentős fejedelmi vadászatok. Négy alkalommal is cserkészte a szarvasokat II. Vilmos német császár, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király is többször megfordult itt, a korszak legnagyobb magyar vadásza, Szécsényi Zsigmond is kedvelt vendég volt a kastélyban. Ebben az időszakban Frigyes főherceg és felesége Izabella szervezte a legendás vadászatokat. A főhercegasszony szenvedélyesen fényképezett is, így maradhatott fenn több korabeli vadászat fotón megörökítve.
A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja, hogy a Karapancsai Kastély és Major területén található kiskastély felújításával megőrizze és bemutassa a nemzet ezen épített örökségét, és kultúrtörténeti értékeit. A felújítás után kastélyban a térség erdő- és vadgazdálkodásával, mezőgazdaságával, valamint néprajzával kapcsolatos emlékeket bemutató múzeumot rendezett be az erdőgazdaság.
2009. május 15-től minden hétvégén (péntek, szombat, vasárnap) 10 és 14 óra között csak idegenvezetéssel látogatható a kiskastély, mely minden órában indul. Csoportoknak előzetes bejelentés után egyéb időpontokban is lehetőségük van a kastélymúzeumot meglátogatni. A Karapancsai Kastély és Major további épületei nem látogathatók a szálló- és üdülővendégek nyugalma érdekében.

Karapancsai kiskastély

Információ, csoportok bejelentése: 06-79/324-144

Nyitva tartás: péntek- szombat – vasárnap 10-14 óráig, csak idegenvezetéssel, mely minden órában indul.
>>> tovább >>>
Wood-Mizer egy alternatív és termelékeny fafűrészelési megoldással jelentkezik (2009-04-29)
A jelenlegi piaci feltételekből adódóan a Wood-Mizer ismételten bevezette félipari távvezérelt LT70 szalagfűrész gépének gyártását lényeges módosításokkal.
A társaság tapasztalata szerint telepített üzemmódban a gyártósorba beiktatható sorozatvágó gyalugéppel ellátva rendkívül produktív és flexibilis a végtermékek gyártásánál.
Wood-Mizer alátámasztva látja ennek megalapozottságát a faiparon belüli csoportok körében Európában (és máshol is), akik szándékoznak félipari feldolgozó műveleteket elindítani. Most még félúton járnak távvezérlés nélküli LT70 termékcsalád és az LT300 ipari fűrészek között. Bár az LT300-as műveletei jelentik a Wood-Mizer társaság fő sikereit, néhány potenciális fafeldolgozó nem akarja magát egy nagyobb, szükséges tőkebefektetés mellett elkötelezni, óriási rönkfa és fűrészáru készletekkel rendelkezni, vagy nagy mennyiségű ipari fa-hulladékról, valamint a késztermékek hasznosításáról gondoskodni az ingatag gazdasági feltételek mellett. Ennek ellenére azonban olyan rönkhasító berendezéssel szeretnének rendelkezni, mely a távvezérlés nélküli LT70 nem tesznek lehetővé – és ezért éppen távvezérelt LT70 fűrész gépet kívánnak alkalmazni.
A távvezérléssel ellátott LT70 tulajdonképpen már 2001-ben létrejött. Azonban a Wood-Mizer társaság sikeres stratégiája a telepített feldolgozói technológia terjesztésére az LT300-as modellel háttérbe szorította az LT70-est. Ez a két fűrész gép hasonlóképpen került megtervezésre. Az LT300 nagy népszerűségre tett szert,világviszonylatban több mint 300 működő fűrésztelepen , ezekből 150 Európában található. Az eredeti távvezérelt LT70 fűrész gép szép - lassan a háttérbe szorult, nem csökkentve az LT300 sikerét, és ezáltal a termékcsalád hatékonyabbá vált.
„Az euró zónában és máshol Európában kialakult aktuális feltételek következtében a
távvezérelt LT70-es ismételt bevezetése egy magától értődő lépésnek tűnik", magyarázta Robert Baginski, a vállalat európai értékesítési vezetője.
„A mérnökeink módosították az eredeti távvezérelt LT70 fűrész gépet úgy, hogy tartalmazzon kevésbé költséges elemeket. Például a hidraulikus rendszer elektromos vezérlése helyett kézi vezérlést alkalmaztak a költségek csökkentése érdekében, a funkciók hatékonyságának csökkenése nélkül", tette hozzá.
Az üzemelés szempontjából a távvezérlésű LT70 valójában nagyon hasonló az LT300 fűrész géphez, azonban ennek költségei 40 %-kal alacsonyabbak, másik oldalon a termelékenysége viszont csak 30 %-kal kisebb. Ahogy a kereskedelem helyzete majd javul, egyszerű lesz egy további távvezérlésű LT70 fűrész gépet (vagy akár LT300 fűrész gépet is) hozzáadni, kiegészítő felszereléssel ellátni- bővíteni egy nagy berendezés vásárlása helyett.
A 18,5 kW-os meghajtó motor lehetővé teszi a nagy átmérőjű rönkök fűrészelését – és ennek
energia szükséglete alacsonyabb a hagyományos fűrészek gépeken lévő motorral összevetve. Ez a energiatakarékosság hozzájárul a környezet védelméhez is.
A távvezérlésű LT70-es fűrész gép termelékenységének növekedése elsősorban a kezelési rendszerből ered, ami magába foglalja a rönktárolót, rézsűt-szalagot és az anyagtovábbító asztalt. A gépsorban található minden egyes elem funkciója összhangban van, elkerülendő a „szűk keresztmetszetet – torlódást a gyártási folymat során”. A rönktároló négy órai gömbfa szükséglet tárolására alkalmas. Afűrész gép távvezérlése nem bonyolult, egyszerű. Robert Baginski hozzátette:
„A mi távvezérlésű LT70 fűrész gépünk és úgyszintén a mi ipari LT300 fűrész gépünk különböző feldolgozási követelményeknek felel meg.
A távvezérléssel ellátott LT70 fűrész gép karbantartása és üzemeltetése rendkívül egyszerű. Az elektromos és elektronikus felszereltsége megegyezik a sorozatbéli LT70-essel, és az új fűrészt gép alkalmazható bármely fafeldolgozó üzemben, újonnan szervezettben, vagy egy, már meglévőben.
A mi távvezérelt LT70 fűrész gépünk vagy akár az LT300 fűrész gép, megfelelő áron és felszereltséggel rendelkező fűrész gép. Bármelyikével kiegészíthetjük vállalkozásunkat még ebben - a reméljük nem sokáig tartó gazdasági hanyatlásban is", tette hozzá végezetül.

Wood-Mizer Hungary Kft.,
2921 Komárom, Szőnyi út. 67
Tel/fax í. 06-34/346-255
Mob.: 06-20/9159-463
woodmizer@vivamail.hu>>> tovább >>>
Olvasói Levél - Köszönet a faiparos szaknak: Simor Árpád (2009-02-10)
Nagy szomorúsággal köszönök el a faipari vásár soproni helyszínéto´´l. Sopron a faiparosság krémjének lenyu´´gözo´´ érdeklo´´dését, a küzdésben is iparosférjük mellett álló asszonyok boldog izgalmát jelentette nekem, és jelenti a mai napig. A mindig újdonságokra éhes, mindig tanulni kész asztalosok, ácsok, famu´´vesek elképeszto´´ kitartással megnyilvánult tudásszomja, a családi programként megélt vásári napok. Ötévesforma gyerekek, akiknek bízvást adhattam kezébe az akkufúrót – ennél különb eszközhöz szokva voltak már odahaza a mu´´helyben. A büszke gyerekszemek, a büszke anyaszemek, az iparosok büszke apaszeme. A közösen elért siker, a vállvetve átvészelt nehéz évek, a közös értékek mind ott laktak ezekben a szemekben.
Fontos, nagy és kemény munka volt egy-egy vásár felépítése. Nekem, a mezei kiállítónak, aki vittem, berendeztem a portékát évekig, majd bontottam a vásárt. A vásárt, mondom – de hiszen mindenki tudja, aki a standját építette, az a vásárt építette, érezte magáénak a legkeményebb versenytársáéban is. Évekig egymagam, aztán már többedmagunk – éjszakába nyúlón, fáradtan, lehajtva. De mindig azzal fejezve be a standépítést, hogy akik jönnek holnap, holnapután: o´´értük nemcsak érdemes, de kell is, parancsolón, mert amit o´´k teljesítenek odahaza, azt várják el, joggal, to´´lünk a standpult túloldalán.
Ottvoltam a nulladikon, amit már kevesen tartanak számon, még a Lisztben: innen indult azután a nagy vásári széria. Kitalálta, megrendezte az Asztalosszövetség, elindított valami nagyot. Megküzdöttünk érte, a vásárokért. Nyitás elo´´tti napokban egyre su´´ru´´bb rajokban érkeztünk; fuvaros, alkalmazástechnikus, cégtulajdonos egyformán hordta a fogyni nem akaró pakkot a vállán, okos kiskocsikon, és ugrott segíteni, ha do´´lt volna a konkurrens kocsiján a pakk. Néma, szorgos, egy-egy vastag tréfával a másiknak ero´´t adó hangyák bolya, kivétel nélkül mindenki tudta a dolgát, a helyét; vagy ha nem, halk szóra rögtön korrigált. Ritkán esett durva szó, és amikor rámvágott, csodálkozva kérdeztem körbe a megszólalóról, ki ez a szomorú o´´rmester.
A vásárigazgató érdemei nem merültek ki a forgalomirányítás goromba káoszteremtésében, a vásár egyre méltatlanabb körülményekkel hálálta meg a kiállítók néha már csak dafke hu´´ségét. A nagykegyesen beszerzett mu´´nájlon lagzisátrak alatt rákká fo´´tt kiállító és publikum, majd percek alatt kifútta a feltámadó szél a szuszt is belo´´le. A már csak a legvégso´´ ido´´kben felállított WC-konténerek szomorú hitványsága fájón idézte a sportcsarnoki vizeldék évtizedig élvezett nyomorult mocskának megalázó balkánját, a „richtung leveszlekparaszt” piti kalkulációját.
Aztán egyszercsak megjelentek a szapora beszédu´´ gagyiügynökök a mindentudó turmixaikkal és csodatisztítószereikkel, és a gyakorlott kiállító azonnal tudta, hogy itt a vég: hogyisne lett volna, egyetlen szakkiállításról nem lehet büntetlenül lenyúzni egészéves megélhetést.
Igen, díjnyertes iparmu´´vész uram: köszönjük. Köszönjük, és személy szerint én köszönöm Czibula Miklósnak nem is a még forgalomirányításra is elégtelen házmestertempót (ez végtére is csak nyomorult kabaré csupán), hanem azt a piti sóherságot, ami végtére sikerre vitte a vásár halálát. A Program Kft. ténykedése biztos kézzel nélkülözte a profizmust, a vásár egyre kaotikusabb, zavarosabb és kelletlenebb lett, afféle muszáj-bolhapiac, ahol egyként nem tudja, miként került oda vevo´´ és eladó, de bambán bámul a szervezo´´je is. Évro´´l évre pusztult a vásár, már csak néhányunknak, bolond megszállottaaknak, volt a Vásár, üzletileg évekkel elo´´tte eldo´´lt már minden. Ezt, mert van mit tehát, újfent köszönöm Czibula vásárigazgatónak.
Hogy azután a kitudjamilyen elkötelezettség miért éppen az Asztalosszövetséget ekézi a vásár pesti landolásáért, nem tudni – érdektelen is. A pesti helyszín gazdasági realitás, és persze politikai: a város elbukott, ügye másik városé lett. Politika: a polisz, a város ügye. Kár jólhangzó díjak és alamizsnaként lökött ingyenstandok védelme mögül szemeket forgatni. A polisz ügyét elbukta a karakter és profizmus hiánya és a jó öreg pitiánerség. Profitál a másik polisz és az értelmesen kalkuláló új rendezo´´. Így megy ez.
A szakma nyer is, veszít is. Lezárult a kamaszkor, a lelkes ráfeledkezés, elmúlt a párás tekintetu´´ kamaszszerelmek kora. Érett, éhes szépasszonyok szeretésének ideje jön, olykor debella férjek árnyai sejlenek föl: válság, hideg számítás, versenyszellem és a vevo´´fogás ko´´kemény pszichológiája dönti el, ki marad nyero´´. Az új vásárok majd megküzdenek egymással, mindenesetre az már biztató, hogy egy évekig kirobbanthatatlannak hitt kontárral végre kevesebb. Jön Pest, versenyez vele Sopron újra, más felállásban, és majd meglátjuk, ki lesz a nyero´´ – tán épp a szakma maga.
A magamfajtának pedig engedtessék meg, hogy Sopronból ne a dilettantizmus dicséretére pazarolja emlékezetét. A magamfajta hadd köszönje meg az odasereglett szakmabeliek figyelmét ezutoljára: a tiédet, önét és az övét. Ezutoljára hadd mondhassa el, hogy te, ön és o´´ értelmet adott a napjainak, az éjszakába rohanó utaknak, a soha ki nem fizetett órákban magyarra ültetett egy-két szavaknak. A magamfajta itt és most köszöni meg, hogy te, ön, o´´ félórákat várt egy infóra. Önnek, neked, aki iparosfeleségként boldog izgalommal hajoltál át a férjed válla fölött, amíg o´´ egy olyan kütyüre alkudott, ami többe került a ruhatáradnál. Láttam ezt is, és szépnek láttalak.
Volt egy vásár, nekem a Vásár. Akik mu´´veltük, akikért mu´´veltük, akik ottvoltunk – noha most más fog jönni –, fölépítettünk valamit.
Jó mulatság, férfimunka volt.

Simor Árpád
faipari mérnök
>>> tovább >>>
made by DesignStudio